Jaarrekening 2018

Programma Veilige leefomgeving

Doelstelling 1: We zijn adequaat voorbereid op crises, rampen, zware ongevallen of dreigingen daarvan

Doelstelling 1

We zijn adequaat voorbereid op crises, rampen, zware ongevallen of dreigingen daarvan én bieden ten tijde van een crisis aan de (niet zelfredzame) burger snel en effectief hulp, waardoor gevolgen beperkt blijven.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2015

2016

2017

2018

1.1

% Van de medewerkers in de crisisorganisatie die vakbekwaam zijn

OTO jaarplan crisismanagement

90%

95%

100%

100%

100%

Betrokkenheid verbonden partijen
Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
Programma Risicobeheersing (nader uitgewerkt in vastgestelde begroting 2018 VRU).
De inhoud van het programma Crisisbeheersing richt zich op het bestrijden van grote incidenten of rampen. Zodra een gemeente getroffen wordt door een grote ramp, trekken hulpdiensten en gemeenten binnen de Veiligheidsregio Utrecht gezamenlijk op op het gebied van coördinatie, voorbereiding, beheersing en bestrijding van crises. Iedere partij heeft daarin zo zijn eigen taken. Het doel van dit gezamenlijke opereren is om de dagelijkse, ‘normale’ situatie zo snel mogelijk te laten terugkeren. Het maatschappelijk leven moet immers zo min mogelijk worden ontwricht.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Alle gemeenteambtenaren met een kernfunctie op het gebied van crisisbeheersing hebben deelgenomen aan de door de VRU aangeboden opleidings- trainings- en oefenactiviteiten. Ze zijn daarmee goed voorbereid op hun rol binnen het stelsel van de crisisbeheersing. Met de transitie binnen het sociaal domein en de daarbij behorende overgang van verantwoordelijkheden naar de gemeente kan de gemeente ook te maken krijgen met calamiteiten en maatschappelijke onrust binnen het sociaal domein. Om daar goed op voorbereid te zijn is er een extra oefening naast de bestaande oefeningen georganiseerd waarbij een calamiteit binnen het sociaal domein is geënsceneerd. De lessen uit deze oefening bieden waardevolle inzichten voor het verder ontwikkelen en voorbereiden van de crisisorganisatie.

De gemeente Houten heeft aangegeven het voortbestaan van de nationale reddingsvloot (waarbij ook de Reddingsbrigade Houten is aangesloten) van groot belang te vinden. Om de continuïteit van de werkzaamheden te waarborgen is in 2018 een éénmalige subsidie aan de reddingsbrigade toegekend.

Vanwege de klimaatverandering is in het landelijk Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie 2018 opgenomen dat gemeenten moeten nadenken over een 'waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting' om de gevolgen bij een overstroming te beperken. In februari 2018 heeft de gemeente Houten, samen met de Utrechtse waterschappen, de VRU, de provincie Utrecht en een groot aantal andere gemeenten, de regionale intentieverklaring Meerlaagsveiligheid ondertekend. De ondertekening vormde het startpunt voor de regionale samenwerking voor het beperken van de gevolgen van overstroming. De komende jaren is het van belang dat deze intentie een plaats krijgt binnen beleid en uitvoering.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving prestatie 2018

Voortgang

Toelichting

1

3

Deelnemers in de crisisorganisatie nemen deel aan minimaal één Opleidings-, Trainings- of Oefenactiviteit per jaar

ga terug