Jaarrekening 2018

Programma Betrokken bij de samenleving

Doelstelling 2: Een krachtige participatiesamenleving door verantwoordelijkheid te delen en door burgerkracht te bevorderen

Doelstelling 2

Een krachtige participatiesamenleving door verantwoordelijkheid te delen en door burgerkracht te bevorderen.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2015

2016

2017

2018

2.1

% Inwoners dat vindt dat burgers en organisaties voldoende ruimte krijgen om ideeën en initiatieven te realiseren*

Monitor Sociale Kracht

X

46%

43%

50%

47%

Betrokkenheid verbonden partijen
Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

In 2018 hebben we ons regelmatig laten inspireren door externe deskundigen en geleerd van de ervaringen van andere gemeenten. Zo legden we samen met de Techniekfabriek bedrijfsbezoeken af om samenwerkingen tussen maatschappelijke instanties en bedrijfsleven tot stand te brengen, gingen naar Rijswijk Buiten om te leren hoe ze daar nieuwbouwlocaties aanpakten en spraken met de wethouder van Culemborg over de participatieaanpak bij duurzame energie. Verder namen we o.a. deel aan netwerkbijeenkomsten en programma's van het VNG-programma Democratic Challenge en het Festival van de Lokale Democratie. Ook maakten we een afspraak met de gemeente Alblasserdam om te praten over hun aanpak van de samenlevingsagenda.

We stimuleerden onze medewerkers om vernieuwend te zijn in hun werk, te leren van anderen en open te staan voor initiatieven vanuit de samenleving. Hiertoe organiseerden we bijvoorbeeld leer- en reflecteersessies, workshops flexdenken en bijeenkomsten waarbij onderling ervaringen worden gedeeld en uitgewisseld. De Proeftuinparade en Koffieconnect zijn hier goede voorbeelden van.

We bevorderden een persoonlijke benadering van vragen en inbreng van inwoners. Dit deden we door medewerkers te stimuleren eenvoudige taal te gebruiken en zich persoonlijk van situaties op de hoogte te stellen. Dit droeg bij aan een meer individuele benadering van de inwoners.

We gaven maximale ruimte aan maatschappelijke initiatieven, experimenten en pilotprojecten, onder andere met subsidies vanuit Ons Fonds. Tevens ondersteunden we partijen die hier ook oog voor hebben. Zo ondersteunden we burgerinitiatieven zoals de Krachtfabriek, de Techniekfabriek, het Wereldhuis en Sterke Buurten, die op hun beurt weer werken als katalysator, aanjager of broedplaats.

Daarnaast hebben we in 2018 in de communicatie bij de diverse onderwerpen vaak samen opgetrokken met andere (maatschappelijke) partijen. Denk hierbij onder andere aan bos Nieuw Wulven en het Brede bos (met Staatsbosbeheer), de WhatsApp Buurtpreventie (met politie), de Houtense Werktafel (met diverse bedrijven), de waarderingsmarkt voor mantelzorgers (met Van Houten&co en andere zorgorganisaties), het Springlab (met gemeente Bunnik), nieuwbouwplannen De Munt (met de Koninklijke Munt), het project Asbest eraf - Zonnepalen erop (met Bunnik en Wijk bij Duurstede) en projectglasvezel in het buitengebied (met Glasvezel buitenaf). Tot slot maakten en hielden we ruimte op ons portal www.houten.nl voor relevante maatschappelijke initiatieven zoals bijvoorbeeld de Hulpwijzer, VVV Kromme Rijn, Proeftuin Houten en de UITagenda.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving prestatie 2018

Voortgang

Toelichting

2

3

Alle gemeentelijke ruimtelijke projecten zijn in een vroeg stadium met een startnotitie aan de raad voorgelegd.

Het merendeel van de ruimtelijke projecten begint met een startnotitie inclusief een participatieparagraaf waarmee belanghebbenden goed in stelling worden gebracht.

ga terug